Prof. dr. Paul Scheffer is benoemd tot raadslid van de AIV. De ministerraad heeft daarmee ingestemd op voorstel van de minister van Buitenlandse Zaken. De benoeming gaat in op 1 april 2024 voor een periode van vier jaar. Als raadslid vervult de heer Scheffer tevens de functie van voorzitter van de permanente Commissie Europese Integratie van de AIV.

Paul Scheffer is Permanent Fellow bij het Duitsland Instituut van de Universiteit van Amsterdam

Paul Scheffer is Permanent Fellow bij het Duitsland Instituut van de Universiteit van Amsterdam. Tussen 2022-2024 was hij lid van de staatscommissie demografische ontwikkelingen 2050. Tot 2021 vervulde hij de functie van hoogleraar Europese Studies aan de Universiteit van Tilburg. Eerder was hij bijzonder hoogleraar grootstedelijke problematiek aan de Universiteit van Amsterdam en werkte hij onder meer als correspondent in Parijs en Warschau, als programmamaker voor de VPRO en als columnist voor NRC Handelsblad.

De heer Scheffer studeerde filosofie, psychologie en politieke wetenschappen in Nijmegen, Parijs en Amsterdam. In 2010 promoveerde hij op ‘The Open Society and its Immigrants: Avoidance, Conflict and Accommodation’. Hij publiceerde over Europa onder meer: ‘Een tevreden natie. Nederland in Europa (1988)’, ‘Machtsverschil en rechtsgelijkheid. Drie amendementen op de Europese politiek van Nederland (1995)’, ‘De greep naar eeuwige vrede (2000)’, ‘De grenzen van Europa (2012)’ en ‘De vorm van vrijheid (2018)’.

Paul Scheffer
Paul Scheffer
Zie ook