De Sociaal-Economische Raad (SER) lanceert een nieuwe videoserie ‘Zicht op wonen, werken en leven’. In deze videoserie spreekt SER-voorzitter Kim Putters met bewoners, ondernemers en vrijwilligers in de regio over brede welvaart: een bredere kijk waarbij mensen niet alleen kijken naar cijfers van productie en consumptie maar ook naar zaken die ons welzijn en welbevinden bepalen, zoals gezondheid, sociale contacten, baanzekerheid, huisvesting en milieu. Zij pakken de handschoen nú al op om niet alleen te focussen op de materiële zaken, maar ook stil te staan bij hoe we duurzaam kunnen leven en hoe we voor elkaar zorgen. Hoe leven, werken en zorgen we met elkaar in het jaar 2040?

Installatiebureaus spelen een belangrijke rol bij de verduurzaming van Nederland

Wat is brede welvaart?

Brede welvaart omvat alles wat mensen van waarde vinden. Naast economische groei gaat het ook om zaken als natuur en milieu en sociaal welzijn. Het is een bredere kijk waarbij mensen niet alleen kijken naar cijfers van productie en consumptie maar ook naar zaken die ons welzijn en welbevinden bepalen. Zoals bijvoorbeeld onze gezondheid, sociale contacten, baanzekerheid, huisvesting en milieu.

Ontmoet de pioniers

De eerste aflevering begint in Hardinxveld-Giessendam. Locatieleider Meinja van den Dool vertelt hoe de Rivas Zorggroep samenwerkt met vrijwilligers, die hun naasten in het verpleeghuis verzorgen.

Desiree Kon van installatiebureau Kon laat zien hoe haar bedrijf het werk aantrekkelijker maakt om het personeelstekort aan te pakken. Installatiebureaus spelen een belangrijke rol bij de verduurzaming van Nederland, bijvoorbeeld door het fabriceren van warmtepompen.

Dick de Krijger, eigenaar van het deelcafé De Buurman toont beeldend hoe hij een goede buur is voor de ander.

De aflevering staat vanaf vandaag online en is te bekijken op het Youtube-kanaal en op de website van de SER.

Bekijk de aflevering: