Over het advies
Nederland heeft te maken met taaie vraagstukken in de leefomgeving die alsmaar onopgelost blijven. Denk aan het woningtekort, de te hoge CO₂-uitstoot, de schadelijke effecten van stikstofemissies op het milieu of de funderingsproblematiek waar de Rli vorig jaar nog over adviseerde. Veel van deze problemen staan hoog op de politieke agenda. Achtereenvolgende kabinetten maakten er al decennialang beleid voor. Maar de maatregelen hebben tot op heden niet het gewenste effect en de problemen duren voort. De tijd is nu rijp om de kracht van het bedrijfsleven en georganiseerde burgers (oftewel ‘gemeenschappen’) in stelling te brengen om stappen vooruit te zetten op weg naar een schone, leefbare en gezonde leefomgeving. De overheid heeft in dat samenspel een unieke machtspositie omdat zij als enige kaders kan opleggen aan de anderen. Maar zij mist de slagvaardigheid om aan die verantwoordelijkheid succesvol invulling te geven. De raad doet in zijn advies vijf aanbevelingen die kunnen helpen om vastlopende leefomgevingsvraagstukken vlot te trekken. Indicatief laten we zien tot welke aanpak de door ons bepleite benadering kan leiden bij een van de grootste leefomgevingsproblemen van dit moment: de stikstofproblematiek in relatie tot de Nederlandse landbouw.
Omdat het advies de volledige breedte van het leefomgevingsbeleid aangaat wordt het ook aangeboden aan de ministers van Economische Zaken, Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, Klimaat en Groene Groei, Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Infrastructuur en Waterstaat.
In december 2023 publiceerde de raad als voorbereiding op het advies de ‘Verkenning Systeemfalen in het leefomgevingsbeleid’
Lees meer over het advies ‘Falen en opstaan: naar een doeltreffende aanpak van problemen in de leefomgeving’