Op 15 juli verschijnt het advies ‘Klimaatvisie’ van de Wetenschappelijke Klimaatraad (WKR).

De roep om visie in politiek en beleid in het algemeen, en visie op het klimaatbeleid in het bijzonder, is groot

Verschillende adviesraden van regering en parlement en andere kennisinstellingen (AWTI, PBL, SER, Rli, WRR) bepleiten dat er visie nodig is. Ook uit de samenleving klinkt de behoefte aan een lange termijn visie met een consistente koers en perspectief voor burgers ( SCP, april 2025).

Aanbeveling van de WKR in advies Klimaatplan

‘Ontwikkel een visie voor de transities naar een klimaatneutraal en klimaatbestendig Nederland in 2050 en daarna, op basis van nieuwe en bestaande toekomstbeelden, met oog voor leefbaarheid en rechtvaardigheid, en met inbreng van burgers, bedrijven en niet-gehoorde stemmen. Deze visie geeft richting en toekomstperspectief voor bedrijven en burgers en stimuleert de benodigde gedragsverandering.’ Zo luidde de eerste aanbeveling in het eerste advies ‘Met iedereen de transities in.

Vaart maken met visie

Hoe de overheid dat vorm kan geven beschrijft de WKR in het advies ‘Vaart maken met visie’ dat op 15 juli 2025 verschijnt. De WKR geeft antwoord op de vraag hoe regering en parlement het klimaatbeleid kunnen verbeteren met toekomstvisies. We onderzochten bestaande toekomstvisies en mede op basis daarvan formuleert de WKR criteria waaraan een sterke toekomstvisie moet voldoen.

De WKR komt met vijf aanbevelingen die in samenhang zorgen dat de overheid het klimaatbeleid richting geeft vanuit een toekomstvisie op een klimaatneutraal en klimaatbestendig Nederland. Dat draagt bij aan consistent langetermijnklimaatbeleid en biedt perspectief en houvast aan de samenleving. Daarmee kan vaart komen in het klimaatbeleid.