De ministerraad heeft ingestemd met de benoeming van twee nieuwe leden van de Onderwijsraad: Harmjan Vedder, wethouder in de gemeente Enschede, en Stefan Philipsen, onderwijsrechtspecialist. Zij starten in januari 2025 en zijn voor een periode van vier jaar benoemd. Daisy Mertens, leerkracht en raadslid sinds 2021, is herbenoemd voor een tweede periode van vier jaar. Raadslid Pieter Huisman neemt in 2025 na tien jaar afscheid. De raad bestaat daarmee de komende periode uit elf leden, inclusief voorzitter Louise Elffers.
Goed onderwijs voor iedereen: daar draagt de Onderwijsraad aan bij.
De raad werkt met een benoemingsmodel volgens een rooster van aftreden, waarbij elke twee jaar nieuwe leden worden geworven of leden worden herbenoemd. Zij worden benoemd op persoonlijke titel en vertegenwoordigen geen belangengroepen.
Profiel leden
Harmjan Vedder is wethouder in de gemeente Enschede met de portefeuille Kansengelijkheid, Onderwijs, Jeugdhulp, WMO, Gezondheid en Centrumgemeentetaken. Hij is daarnaast onder meer lid van de dagelijks bestuur van Samen Twente en lid van de commissie Zorg, Jeugd en Onderwijs van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Hij was directeur van twee basisscholen en politiek adviseur van de minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media. Harmjan behaalde een master Staats- en Bestuursrecht aan de Universiteit van Leiden.
Stefan Philipsen heeft zich gespecialiseerd in het onderwijsrecht. Hij werkt bij advocatenkantoor Streefkerk Onderwijsrecht, waar hij zich bezighoudt met uiteenlopende en complexe onderwijsjuridische vraagstukken. Daarnaast is hij bestuurslid van de Vereniging voor Onderwijsrecht en lid van de redactie van School en Wet. Hij is tevens actief als voorzitter van het College van beroep voor de examens. Eerder werkte als hij coördinerend wetgevingsjurist bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap waar hij zich toelegde op wetgeving op het terrein van het funderend onderwijs. Stefan was universitair docent aan de Universiteit van Utrecht en de Erasmus Universiteit Rotterdam en promoveerde op artikel 23 Grondwet.
Daisy Mertens is lid van de Onderwijsraad sinds 2021. Ze werkt sinds 2008 als leraar in het basisonderwijs. Op dit moment is ze leerkracht bij de Taalschool in Panningen, een school voor nieuwkomersonderwijs die onlangs is geopend. Daarnaast is ze lid van de Unesco Commissie en columnist bij vakblad Jeugd in School en Wereld. Ze was leerkracht NT2 groep 3-7-8 en van de ondersteuningsklas inclusief onderwijs bij brede basisschool De Vuurvogel in Helmond. Ze zet haar onderwijsexpertise ook in voor onderwijs in ontwikkelingslanden. In 2016 is ze uitgeroepen tot ‘Leraar van het jaar’ en ze was Global Teacher Prize finalist in 2019. Daisy studeerde aan de Pabo en behaalde een master Leren en Innoveren.
Over de Onderwijsraad
Goed onderwijs voor iedereen: daar draagt de Onderwijsraad aan bij. De raad geeft al meer dan honderd jaar advies over onderwijsbeleid en -wetgeving aan de regering en de Eerste en Tweede Kamer. Gevraagd én uit eigen beweging. Dit mondt uit in gefundeerde verkenningen en adviezen die focussen op oplossingen voor de langere termijn. Ze gaan over alle vormen van onderwijs: van voorschoolse voorzieningen tot aan postuniversitair onderwijs en een leven lang ontwikkelen.
De raad is onafhankelijk, met oog en oor voor opvattingen en ontwikkelingen in de samenleving en het onderwijs. De adviezen zijn gebaseerd op wetenschappelijke kennis en inzichten. En ze worden gevoed door kennis en ervaring uit de onderwijspraktijk en de praktijk van onderwijswetgeving en -beleid.