De vierde zittingsperiode (2024-2028) van de Rli is met ingang van 1 augustus 2024 officieel gestart. De heer Jan Jacob van Dijk is benoemd tot voorzitter van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli).
Ze komen uit de kring van het openbaar bestuur, het bedrijfsleven en de wetenschap
De volgende personen zijn benoemd tot raadsleden:
- dr. J.J. (Jan Jacob) van Dijk (voorzitter)
- drs. J.A. (Jeanet) van Antwerpen
- mr. R.M. (Renée) Bergkamp
- prof. dr. ir. J. (Joks) Janssen
- J. (Jantine) Kriens
- drs. K.J. (Krijn) Poppe
- ir. C.M. (Karin) Sluis
- prof. dr. E.T. (Erik) Verhoef
- prof. dr. ir. L. (Leentje) Volker
- em. prof. dr. A.N. (André) van der Zande
- drs. J.H.L.H. (Jeroen) Niemans (EcO)
- prof. dr. mr. H.D. (Hanna) Tolsma (EcO)
De raad bestaat uit twaalf leden, inclusief de voorzitter en twee leden van de Evaluatiecommissie Omgevingswet (EcO). De leden zijn voor vier jaar benoemd bij Koninklijk Besluit op basis van hun brede maatschappelijke kennis en ervaring. Ze komen uit de kring van het openbaar bestuur, het bedrijfsleven en de wetenschap.
De raad heeft na een brede wervingsronde drie zeer getalenteerde junior-raadsleden aangesteld. Hiermee wil de raad de kennis en ervaring van jongere generaties laten doorklinken in zijn werk. De junior-raadsleden nemen deel aan alle werkzaamheden van de raad. De junior-raadsleden zijn:
- T.B.J.M (Tim) van Dijke MSc MA
- ir. E.J.S. (Eva) van Genuchten
- bc. M.J.H. (Marnix) Kluiters
Podcast ‘De vaak onoverdachte keuzes in de politiek’
De nieuwe Rli-voorzitter Jan Jacob van Dijk trapt af in een podcast van BNR nieuwsradio. Het gesprek gaat over de vaak onoverdachte keuzes die in politiek Den Haag genomen worden, de eenzijdige aandacht voor het financiële, de te grote focus op de Randstad en over adviezen die vaak een open deur lijken te zijn, maar die toch gegeven moeten worden. Van Dijk vertelt verder over de functie, focus en werkwijze van het raadswerk en brengt het spraakmakende advies van de raad ‘Elke regio telt’ waarvan de hoofdboodschap is meegenomen in het hoofdlijnenakkoord nog eens voor het voetlicht. Ook het recente advies over brede welvaart komt tijdens het gesprek een aantal keren aan de orde. Van Dijk benoemt tot slot het urgente advies ‘Systeemfalen in het leefomgevingsbeleid’. Door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is de vraag gesteld wat er moet veranderen om in staat te zijn om voortgang te boeken in de noodzakelijke grote opgaven in de leefomgeving. Publicatie wordt eind 2024 verwacht.