De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) stelt elk jaar een werkprogramma op dat wordt vastgesteld door de bewindslieden van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), Economische Zaken (EZ), Klimaat en Groene Groei (KGG), Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN), Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Het werkprogramma geeft een overzicht van de adviesthema’s en planning voor de periode 2025-2026.

De raad wil met de adviesthema’s uit het nieuwe werkprogramma een vruchtbare bijdrage leveren aan de kwaliteit van onze leefomgeving en infrastructuur.

Adviesthema’s

Zes reeds gestarte adviezen lopen door in 2025:

  1. Systeemfalen in het omgevingsbeleid
  2. Inclusieve verduurzaming
  3. Materialentransitie in de woningbouw
  4. Caribisch Nederland
  5. Duurzame drinkwatervoorziening
  6. Sturen via overheidsdeelnemingen

De vijf nieuwe adviezen die de raad oppakt zijn:

  1. Telt elke regio?
  2. Een gezond leefmilieu
  3. Onze natuurdoelen, waarom en hoe?
  4. Grond voor duurzame keuzes
  5. Wie is aan zet bij het beheer van ‘common goods’?

De raad in nieuwe samenstelling is in overleg met de departementen tot de conclusie gekomen dat het nog niet gestarte advies Energiehoofdstructuur, vanwege alle overheidsinspanningen die hierop sindsdien zijn gepleegd, op dit moment niet de hoogste prioriteit heeft en dus kan komen te vervallen. De overheidsbemoeienis met de aanleg van deze infrastructuur komt overigens wel aan bod in zowel ons advies Sturen op overheidsdeelnemingen als in het advies Wie is aan zet bij het beheer van ‘common goods’? dat de raad in 2025 wil oppakken (zie hierboven).

Lees het werkprogramma 2025-2026 

Kijk voor de stand van zaken van de lopende adviezen op de pagina ‘in voorbereiding’