“Dalen heeft inwoners die wel willen bewegen, maar daar belemmeringen bij ervaren. We zien dat een persoonlijke benadering essentieel is om hen in beweging te krijgen”. Dat zegt Sabine Blaauwgeers, initiatiefneemster van Gezond Dalen. Haar missie is om iedereen in Dalen en omstreken te laten bewegen. Iedereen is welkom en er zijn geen kosten aan verbonden, alle medewerkers van Gezond Dalen zijn vrijwilligers.

Raadslid Leanne van den Hoek en strategisch adviseur Claudia Bokel van de NLsportraad waren op 22 september j.l. met commissieleden Peter Wilms en Hans Derks van de commissie Bewegen tijdens de levensloop op bezoek in Dalen en Coevorden.

EK Wielrennen 2023

Gekoppeld aan het EK wielrennen was er in de gemeente Coevorden de hele dag van alles te doen. De vertegenwoordigers van de NLsportraad begonnen hun bezoek in Dalen. Daar kregen ze een toelichting op de programma’s Dalen Gezond en Wereldmeiden. Samen met de aanwezige schoolkinderen juichten de aanwezigen bij de doorkomst van het EK wielrennen op de weg. Het programma kreeg een vervolg in Coevorden. Hier kregen de commissieleden ‘Drentse wijsheden’ van de wethouders Sport en Bewegen. Daarna maakten ze op speelse wijze kennis met de Beweegreis. Daarbij werden ze begeleid door organisatoren van #eenlevenlangbewegen, Marrijtje Molenhuis en Esther Rodenburg. Het bezoek werd afgesloten op het Beweegfestival met een les Drenthe beweegt binnen, gegeven door Harma Bos, senioren-beweegcoach in Coevorden.

Succesvolle vrijwilligers

De raadsleden waren onder de indruk van de motivatie en competenties van de begeleiders op verschillende plekken in Drenthe. De begeleiders slagen erin juist die dorpsgenoten te bereiken die niet weten hoe ze in beweging kunnen komen. Ze werken daarvoor nauw samen met onder anderen de huisartsen, buurtsportcoach en fysiotherapeuten. Voor de begeleiding is het belangrijk uit te gaan van de behoefte van de deelnemers: door ze te stimuleren en een duwtje in de rug te geven. Het doel van de begeleiders is sociale veiligheid, herkenning en saamhorigheid te creëren. Het was mooi te zien dat een door vrijwilligers opgezet initiatief zo’n succes is. Lokale initiatieven als deze kunnen het verschil maken en moeten daarom serieus worden genomen. Dat inzicht nemen de raadsleden mee terug naar huis.

Bekijk hier een impressie van de dag.